уторак, 18. октобар 2011.

Zaboravljeni NFL Igrači - Willie Parker




Willie Everette Parker Jr. ili jednostavno Willie Parker je proglašen za jednog od najboljih igrača u istoriji NFL-a koji u ligu nisu došli draftom (jedini RB uz Priest Holmes-a koji je istrčao preko 1000 jardi u sezoni).
Zanimljivo je da na koledžu nije bio starter, za 4 godine na Severnoj Karolini nije skupio ni 300 trčanja za nešto jedva preko 1000 jardi i 8 tačdaunova.
U Pitsburg Stilerse je došao sa 24 godine, i to u jednoj od najboljih sezona kluba kada su završili regularan deo sa skorom 15-1. Naravno, tada su neprikosnoveni bili Jerome Bettis i Duce Staley, dve gromade od ljudi koji su kombinovano trčali za skoro 2000 jardi i 14 tačdaunova. Parker je te godine bio tek četvrti RB ekipe, pošto je ispred njega bio i Verron Haynes koji je istrčao oko 300 jardi. Willie je ipak nekako uspeo da odigra 8 utakmica i da istrči 186 jardi uz neverovatnih 5.8 po nošenju. To je svakako nateralo trenera Bill Cowher-a da stavi prst na čelo i razmisli o budućnosti ovog momka, pošto su Bettis i Staley već zagazili u tridesete.
Tako je Willie Parker 2005. godine, malo uz povrede svojih saigrača, malo uz svoje sjajne partije obezbedio startnu poziciju RB.
Bio je starter na svih 15 utakmica koje je odigrao, prešao je 1202 jarda trčanjem uz 4 tačdauna i ponovo je imao sjajnih 4.7 jardi po nošenju.
U prvoj utakmici u sezoni je bio više nego impresivan sa 161 jardom istrčanim protiv Titans-a + je uhvatio jednu loptu za 49 jardi. Dakle, imao je preko 200 jardi u svom prvom startu i više nije bilo sumnje ko će biti startni RB Pitsubrga do kraja sezone. U drugoj utakmici protih Texans-a je ponovo bio sjajan i istrčao je 111 jardi. Do kraja sezone Willie je još 3 puta trčao preko 130 jardi i tako zasluženo dobio zvanje jednog od najboljih RB čitavog NFL-a.
Te godine je Pitsburg osvojio Super Bowl, a Willie Parker postavio rekord Super Bowl-a sa najdužim trčanjem u istoriji od 75 jardi.
2006. godina je bila najbolja u Parker-ovoj karijeri kada je istrčao neverovatnih 1494 jardi uz čak 13 tačdaunova, pored toga je imao i 3 tačdauna hvatanjem. Sa 16 tačdaunova oborio je rekord kluba koji je prethodno sa 15 držao Louis Lipps. Takođe bio je jedan od kandidata za MVP nagradu, naravno bio bi još veći da je Pitsburg bolje završio sezonu od 8-8 i da naravno nije bilo LeDainian Tomlinson-a sa divljačkih 28 istrčanih tačdaunova...
Te godine je Willie prvi put dobio poziv na Pro Bowl utakmicu, naravno sa punim pravom. Imao je čak 7 utakmica sa 100+ jardi i dve sa 200+ jardi (protiv Saints-a 213 i protiv Browns-a 223). Protiv Browns-a je inače oborio rekord kluba sa najviše istrčanih jardi na jednoj utakmici.
Sledeće sezone je Parker već bio superzvezda tima, odigrao je 14 utakmica, na 8 pretrčao 100+ jardi, na još tri 80+ i u tom trenutku je bio RB sa najviše istrčanih jardi u sezoni. Zaradio je još jedan poziv na Pro Bowl, a onda je usledila kobna 15 nedelja u sezoni.
Parker je posle tek prvog trčanja slomio nogu i tako neslavno završio sezonu, a čini se i upropastio svoju karijeru.
Sledeće dve sezone je igrao u Pitsburgu, ni blizu onim partijama koje je pružao, na 25 utakmica je kompletirao tek nešto preko 1000 jardi. Uostalom, Pitsburg je bio primoran da dovede novog RB, bio je to Rashard Mendenhall koji je i dan-danas starter u klubu i pomogao je da Willie Parker bude istisnut.
2009. je pokušao da se vrati Parker, ali je nova povreda usledila i Steelers-i nisu želeli da potpišu novi ugovor sa njim.
2010. je potpisao za Redskins-e, ali je otpušten neposredno pre početka sezone verovatno zbog manjka kondicije pošto je Parker tada već napunio 30 godina, a nigde nije igrao duže vreme.
U aprilu ove godine Parker je planirao da se vrati u NFL, ali zbog manjka interesovanja klubova za njega, potpisao je za Virginia Destroyers-e u UFL ligi i trenutno tamo igra, a čini se da ga više nikada nećemo videti u NFL-u.
Willie Parker - Statistika


NFL.com Klikni ovde!

Нема коментара:

Постави коментар